Fiskedrag

Vilka drag finns det, och vad är det för skillnad?

Det finns en mängd olika drag men de som är de mest effektiva är Skeddrag, Spinnare, Wobbler, Jigg och jerk bait.

Vad är då skillnaden mellan dessa?

Skeddrag

Skeddrag är ett platt avlångt drag som oftast är gjort i någon metall och då oftast koppar eller stål. Det fungerar genom att det är lite skålat så att det snurrar i vattnet. Det blir dock oregelbundna rörelser vilket leder till att draget efterliknar en skadad eller döende fisk vilket gör att det attraherar rovfiskar då en skadad fisk är ett enkelt byte så det är väldigt effektivt. Det är mitt absolut bästa tips att skaffa ett 35 grams abu garcia atom i silver eller koppar då jag får drygt hälften av all gädda jag får på denna varianten av drag. 

Dessa drag ka ha olika former, färger och utseenden men det är viktigt att testa vad som fungerar i just den sjön som man ska fiska i.  

Skeddrag kan erbjuda lite mer avslappnat fiske för när den väl är i vattnet behöver man inte göra några större ansträngningar för att göra den attraktiv för fiskarna utan den sköter det mesta alldeles själv. Det skadar aldrig att någon gång i mellanåt göra ett ryck så att draget stannar upp och dras igång igen när reven hinner ikapp men det är inte nödvändigt om man inte vill. Draget kommer att snurra fortare vid högre hastigheter vilket man får känna efter själv vad som passar men det finns ingen anledning att varken köra eller veva in det för fort.

uto-yp.jpg

 

Här är en av abu Garcias uppskattade skeddragsvarianter och den här varianten heter utö. Som ni ser är den avlång platt och de ser ganska opraktiska ut men de är väldigt effektiva.

uto-g-green-glitter.jpg

 

Bara för att visa hur olika de kan se ut trots att det bara är en annan färg så är detta ett likadant drag, utö men denna heter green glitter.

 

bflu-brst1.jpg

 

Detta är en variant av rapalas skeddrag rapala bflu. 

 

 

Spinnare

En spinnare är ett drag som består av en kropp och en liten sked som hänger över den. När man sätter fart på draget så böjar skeden snurra runt draget vilket skapar vibrationer som ska efterlikna små kvicka rörelser från en liten fisk. Detta lockar till sig allt från abborre till gädda och det är ett mycket aktivt drag. 

Man måste dock vara mycket uppmärksam när man använder en spinnare för skulle skeden av någon anledning sluta snurra vilket kan hända titt som tätt och då har det ingen verkan så detta måste man vara uppmärksam för. Det märks dock ganska tydligt på spöt då det är lite böjt fram i toppen om spinnaren går som den ska och man inte har för långt ute men om den då skulle låsa sig så rätar sig spöt irekt och det är inget motstånd kvar i draget.

 

morrum-spinnaren-bgl.jpg

Detta är abu garcias mörrum spinnaren som är en mycket uppskattad och bra spinnare  

 

Wobbler

En wobbler är ett drag som i de flesta fall är gjort i trä eller plast. Det snurrar ej till skillnad från skeddragen eller spinnarna utan i stället rör det sig fram och tillbaka i sidled eller i höjdled och lockar på så sätt fiskarna till sig. Dessa rörelser skapar en fiskliknande gång vilket man förstärker ytterliggare genom att göra dragen i fiskliknande former. Dock är se oftast i olika starka färgkombinationer vilket förstärker fiskens nyfikenhet av det nya "betet" de hittat. Vissa wobblers har också kulor inne inuti det fiskliknande draget för att på så sätt skapa ett ljud som är attraktivt för fiskarna. 

De flesta wobblarna är fiskliknande och har oftast mellan1-3 trekrokar undertill. Många av wobblarna är också utrustade med en haksked under hakan som bestämmer hur djupt draget 

Det är ett mycket effektivt fiskedrag men det krävs oftast litegrann av dig som använder det. Ett stående tips som brukar stå på de flesta wobblerförpackningar och i de flesta fisketidningar där wobblers används är att vara aktiv i ditt fiskande. Gör ett kraftigt ryck lite då och då med spöt så att du drar fram wobblern hastigt. Detta gör att den står still under en kort stund innan reven hinner ikapp och rycks sedan igång igen när linan spänts. Dessa oregelbundna starter och stopp som då bildas brukar vara mycket effektiva. Oftast är det under tiden som draget står still som gäddan hugger vilket egentligen är lite konstigt men det kan vara de kvicka impulsiva rörelserna som wobblern gör precis innan som gör gäddan speciellt intresserad.

Här har vi några olika varianter av wobblers från abu garcias sortiment.

 

hi-lo-rh.jpg

 

Här är ett av abu Garcias mest populära drag Hi Lo vilket är en wobbler med ställbar haksked. Den finns i mängder av olika färger men det är ett väldigt effektivt drag som på grund av hakskeden kan användas i både djupa och ganska grunda sjöar. 

 

 

hi-lo-ledad-tiger-fl-ye.jpg

 

Här är Hi Lo varianten i ledat format vilket innebär att den också jobbar genom att svänga på bakdelen vilket är poängen med ledade drag. Detta skapar kraftigare rörelser och vibrationer vilket förstärker chansen till hugg om gäddorna är lite sega.

ssr14-spk.jpg

 

Här är en av Rapalas populära wobblers som heter rapala ssr14.

Som  ni ser på dragen ovan så strävar fiskeföretagen efter at få dem så fiskliknande i både gång och utseende som möjligt.

 

Jigg

 En jigg är ett lite gummiaktigt böjbart drag som ofta är fiskliknande. De har en svans som gör hela jobbet för draget genom att röra sig fram och tillbaka i rask takt vilket kommer att locka till sig fiskarna. De små maskliknande jiggarna är väldigt effektiva på abborre men de fungerar även på gäddan. De kräver dock en del av dig som fiskare därför att du kommer att var tvungen att se till så att inte rörelsen blir monton utan emellanåt göra ryck och tapp i fart osv. 

Det som är ett litet minus med denna varianten av drag är att Så fort som "svansen" går av så är det bara att slänga och köpa nytt för då blir det nämligen oanvändbart. Det är där som rörelserna sitter och olyckligt nog hör det till vanligheterna att just "svansen" blir avbiten, dock är inte dessa betena jättedyra men det blir ganka dyrt att hålla på att köpa nya hela tiden. 
Det som dock är ett stort pluss i kanten är att det oftast är väldigt effektivt om man använder det på rätt sätt. De fiskliknande modellerna är särskilt effektiva och även lättare att använda.

wsks-08-cd-hero.jpg
                                                       Här är en variant av en fiskliknande jigg.