Om Gäddan

Så fungerar gäddan

Gäddan är en rovfisk som lever i de flesta insjöar runt i Sverige.

Den är en avlång fisk som inte har någon som helst motsvarighet i svenska vatten så den är därför lätt att känna igen. Den är grön färgad, mer mörkgrön på ryggen och ljusnar i färgen hela vägen ned på magen tills den under buken nästan slår över till en vit gul nyans.

                         dsc-0162.jpg

Bilden ni ser ovan är på en liten gädda jag fått men den visar ändå det typiska utseendet som en gädda har. Det går nästan inte att missta den för någon annan fisk bland insjöfiskarna. Som ni ser har den även fläckar på kroppsidan vilket är ytterligare ett signifikativt tecken på gäddan. Hur fläckig gäddan är skiljer sig genetiskt från individ till individ men också beroende på sjöns ekologi. Är sjön lite grumligare, mörkare så blir oftast gäddorna mörkare och mindre fläckiga men är sjön ljusare så blir oftast gäddorna ljusgröna med fler och ljusare fläckar. Det är för att kamoflera sig så bra som möjligt i sitt habitat som gäddan anpassar sig efter sjöarna. 

Som ni också ser har gäddan ett stort huvud mot kroppens storlek, i denna gigantiska mun sitter det tre rader med hundratals tänder i varje rad på överkäken. I underkäken sitter tänder runt i yttersta varvet, hörntänderna på undersidan är de största. Med detta sagt så ber jag alla att aldrig sticka in handen i munnen på en gädda för att plocka ut draget utan använd tång!

dsc-0169.jpg

Som ni ser har de ett enormt gap även som små. Tänderna är riktade som krokar bakåt så har man fastnat i munnen så har man problem att få ut den. Dock är inte detta alltid till gäddornas fördel utan om de tar ett för stort byte kan det hända att de inte kan "spotta" ut det och kan då svälta ihjäl.

Gäddor har ett väldigt dåligt rykte vilket de har fått då de äter väldigt mycket småfisk av alla dess sorter vilket många hobby och sportfiskare anser vara en plåga och försöker då fiska upp så mycket gädda som möjligt och göra sig av med den så att gäddstammen ska minska. Detta är bra till en viss mån då gäddan lätt annars tar över fiskbestånden i sjöarna men allt sådant här måse regleras. Gäddbeståndet är viktigt i sjöarna därför att de ingår i ekosystemet som inte bör rubbas.

Så på grund av detta har gäddans ryckte blivit väldigt dåligt vilket jag inte förstår då i alla fall jag tycker att gäddfisket är det roligaste för när gäddan hugger så bjuder den alltid upp till kamp vilket är det som man är ute efter som fiskare. Sedan har gäddan fått ett råkigt rykte om att vara näst intill oätbar men gäddan är en alldeles utmärkt matfisk så den skrönan kan jag passa på att ha ihjäl. Den går att tillaga på en rad sett som till exempel att koka, göra färs av och paté. Gäddans ben är väldigt stora så man upptäcker dem lätt vilket gör dem lätta att plocka bort men även om man under några amständigheter skulle få i sig ett ben så märker man det ganska snabbt på grund av dess storlek.